By Admin

(15) (225)

Begreper i klokkeverden

Det finnes mange ord og uttrykk i klokkeverden. Hva betyr chronograph, quarts, bezel, perpetual? Vi vil her forsøke å forklare noen av begrepene og funksjonene.

A

Alarm

Alarm betyr at klokken kan stilles inn for å gi en lydsignal til en ønsket tid.

AM – PM

Forkortes gjerne på display eller skive med ”A” eller ”P”.  Dette er en forkortelse for Latin:
Ante Meridiem, som er mellom midnatt og kl. 12.00, og Poste Meridiem som er fra kl. 12.00 til midnatt.

Analog

Den tradisjonelle måten å vise tiden på via to (eller tre) visere.

Anti refleks coating

Reduserer refleks lys gir på klokkeglasset.

Automatic

Mekanisk ur som trekkes opp automatisk ved bevegelse. Ved hjelp av en rotor, spennes urverkets fjær når rotoren beveger seg. Fjæren lagrer energi til urverket og sørger for at det tikker

Autorelay

Er en type klokke (Perpetual Kinetic) som stopper hvis den ligger stille i 1 døgn og automatisk går tilbake til riktig tid når man tar den opp og gjør en bevegelse. (Kan «sove» i inntil 4 år hvis den er fullt ladet).

B

Bezelring

Er den ringen som glasset festes i.  Brukes ofte feilaktig om Roterende Ring eller dykkerring, som er en dreibar ring rundt glasset.

C

Countdown timer

En nedtellingsfunksjon som starter en alarm etter et selvvalgt antall minutter og timer.

Chronograph

En chronograph (kronograf) er en klokke som også kan fungere som en stoppeklokke. Den består av to uavhengige tidssystemer, det ene viser tidspunktet på dagen, det andre måler tidsintervaller (timer, minutter, sekunder, tideler).

D

Dato – Dag/Dato

Forteller at klokken viser dato eller eventuelt dag/dato.

Diashock

Diashock er Seiko sitt patenterte støtsikringssystem. Om en klokke blir utsatt for støt, som f.eks om den mistes på et hardt gulv, er det størst sannsynlighet for at det er balanseaksens tapper som blir skadet (svinghjulets rotasjonsakse). Sammenlignet med andre urverkdeler, er balanseaksens tapper ekstremt tynne, mellom 0,07 - 0,08 mm i diameter, eller omtrent det samme som et hårstrå. Beskyttelse mot støt er derfor av avgjørende betydning, og Seiko’s løsningen var å skape diashock, en enhet som beskytter balansekomponenten, (svinghjulet) fra støt og vibrasjoner.

Direct Drive

Kinetic klokke som kan lades ved å vri på kronen i tillegg til å lades ved bevegelse. Har en egen viser for ladenivå (opptil en måned).

Divers/Scuba

Betegner dykkerklokke. Denne betegnelsen brukes på spesielle klokker beregnet på dykkersport. De har skrukrone, Roterende Ring (Dykkerring) og er minst 150 M vanntett.

Duo-Display

En klokke hvor tiden vises både med visere (analogt) og med tall på et display. Kalles ofte også for Ana-Digi.

Dual-time

En klokke som kan vise tiden i 2 tidssoner, i motsetning til World Time som viser tiden i alle.

E

Elektoluminicent display

Display som lyser når man trykker på en knapp. (Sinksulfid)

G

GMT

Greenwich Mean Time er den tidssonen som brukes som utgangspunkt for alle tidssoner i hele verden. GMT har ikke vintertid og Sverige/Norge har GMT+1time vintertid og GMT+2timer sommertid. GMT brukes ofte som betegnelse på ur som kan vise minimum 2 tidssoner samtidig.

GPS

GPS-styrte armbåndsur mottar signaler fra satelitter. Satelittene forsynes med gjennomsnittstidene fra et stort antall atomur verden over. Dette er grunnlag for Internationel Atomic Time (TAI) som har et maks avvik på
1/10 mikrosekund per år! Ettersom TAI ikke tar hensyn til variasjonene
i jordens rotasjon så inneholder signalene også en kode for antall skudd­sekunder (Leap Seconds) som legges til. Signalene til urene kan mottas hvor enn du er i verden så lenge du ser himmelen over deg.

H

Hardlex

Et kjemisk herdet og belagt mineralglass, svært motstandsdyktig mot riper, men ikke ripefritt. Dette er en glasstype som Seiko bruker.

K

Kaliber

Det benytter ofte flere forskjellige urverk i forskjellige klokker. Produsenten skiller verkene via deres kaliber. Et verk kan betegnes kaliber xxx mens et andet verk vil betegnet kaliber yyy.

Kassen

Klokkens ytre skall som gir uret sin form og som holder urverket og skiven.

Kinetic

Klokke som produserer strøm via armens og kroppens bevegelse og lagrer dette i en kondensator.

Kompassring

Ved hjelp av kompassring, urviserne og sola kan man få indikert Nord.

Krone

Kronen er den delen du kan trekke ut på de fleste klokker for å stille klokken. Vanligvis sitter den i høyre side av kassen, i enkelte tilfeller i toppen, bunnen eller bak. Kronen kan ha andre funksjoner som styres via denne for eksempel dato, dag, GMT-tid.

Kronograf

En kronograf er en klokke som også kan fungere som en stoppeklokke. Den består med andre ord av to uavhengige tidssystemer, det ene viser tidspunktet på dagen, det andre måler tidsintervaller (timer, minutter, sekunder, tideler).

Kronometer

Et kronometer er et ur med ekstrem nøyaktighet, og har bestått en mengde tester ved den øverste kontrollinstansen i sveitsisk klokkeindustri. Testene går over mange dager. Et av kriteriene er en presisjon på mellom -4 og +6 sekunder pr. døgn på mekaniske ur og 0,2 sekunder pr. døgn på kvartsur.

Kvartsur /Elektroniske klokke

Klokken får sin energi som strøm fra et batteri. Den kan både ha analog og/eller digital visning.

L

Lap-time

Betyr rundetid. Til forskjell fra mellomtid som sier hvor mye en løper totalt har brukt til et sted i løypa eller på arenaen.

Leap Year (L Y)

Skuddår, brukes ofte på klokker med Perpetual kalender.

Local-time

Kan vise tiden på andre steder i verden. Finnes på World-timere, evt. dual timer. Viser tiden der du er nå.

Lumibrite

Absorberer og lagrer lyset fra omgivelsen, både naturlig og kunst lys, og frigir dette i mørket.

M

Mekanisk urverk

De enkleste klokken trekkes opp for hånd (manuelt opptrekk). Mekaniske klokker drives av et urverk som blant annet består av tannhjul, broer, anker og balansehjul.

Magic Lever

En Seiko oppfinnelse fra 1959 som øker effektiviteten ved opptrekk av fjær, ved at den smarte V-formede armen tillater at all energi som genereres av rotorloddets bevegelse overføres til hovedfjæren, som trekker fjæren både med-urs og  mot-urs. Det er effektivt, enkelt, holdbart og bidrar betydelig til lengre levetid på uret, ved at det samtidig også forkorter tiden det tar å trekke opp fjæren. Magic Lever-systemet har nå blitt adoptert av ledende urprodusenter over hele verden.

Mineralglass

Mineralglass er et hardt glass, men ikke så hardt att det ikke går å få riper i. Hardhet 600 Vicker’s

Mode

Betyr funksjon. Ved å presse inn trykkeren eller vri på kronen på enkelte klokker, velger man den funksjonen man ønsker å bruke.

P

Pakning

Pakninger er plast eller gummimateriale som for eksempel tetter åpninger på kassen, glasset og opptrekkskronen på klokken.

Perpetual

Klokker som stiller datoen riktig uavhengig av antall dager i måneden.

Q

Quartz

Et elektronisk verk som går på batteri. Urverkets presisjon styres ved hjelp av kvartskrystaller og er derfor mer pålitelig enn et mekanisk urverk.

R

Radiostyrt (Radio wave controlled/Radio sync)

Det finnes også radiostyrte armbåndsur. Disse mottar signaler fra radio­stasjoner som er tilknyttet et atomur. Radiostasjoner finnes i Tyskland, England, USA, Japan og Kina. Når uret har mottatt signaler så vil det være innenfor 1 sekunds nøyaktighet. Om signalene mottas er avhengig av avstanden fra nærmeste radiostasjon og landskapet man befinner seg i. Signalene kan også påvirkes negativt om man befinner seg i en bygning av mur/betong. I Norge kan det være mulig å motta signaler så lang nord som Bodø.

Reset

Når man skal nullstille en stoppeklokke så brukes denne trykkeren/knappen.

S

Safirglass

Safirglass er et glass som er så hardt att du må bruke en diamants hardhet for å klare att få riper i dette ( det finnes en del murstruktur som har denne hardhet). Safirglasset er ikke bedre mot slag og støt enn mineralglasset. Hardhet 2300 Vicker’s.

Scuba

Betegner dykkerur. Denne betegnelsen brukes på spesielle ur beregnet på dykkersport. De har skrukrone, roterende ring (Dykkerring) og er minst 150 m vanntett.

Select

Betyr  ”velg”.  Med denne trykkeren/knappen velger du hva som skal stilles f.eks. når du stiller tiden, så velger du timer, minutter, sekunder, dato etc. med denne trykkeren.

Set

Betyr  ”innstille”.  Med denne trykkere/knappenn stiller du det du valgte med select-trykkeren.

Skin diving

Denne betegnelsen betyr snorkelsvømming.  Man holder seg altså i overflaten med snorkel og dykkermaske.

Skrukrone

Lukkemekanisme, hvor kronen skrues fast etter innstilling av tiden. Finnes på alle gode dykkerklokker og bør sitte på alle klokker som er vanntett til 100 meter eller mer.

Solar

KLokker som produserer strøm ved hjelp av ett solpanel og lagrer det i en kondensator.

Split time

Betyr mellomtid (i motsetning til lap-time, som betyr rundetid).

Spron

Spron er fjærer som benyttes i alle Seikos mekaniske klokker, og Spron-hovedfjær og balansefjær er eksklusive for Seiko-klokker. Spron har overlegen elastisitet, styrke og korrosjons- og varmebestandighet. Spron ble opprinnelig utviklet i fellesskap med Metal Material Laboratorium ved Tohoku universitet, og i dag benyttes Spron innen flere områder, alt fra elektronikk til medisin.

Stopwatch

Stopwatch betyr ”stoppeklokke”.  Blir også ofte kalt ”kronograf”.  Dette er en klokke eller en funksjon på en klokke hvor man kan starte og stoppe tidsmålingen som man vil.

T

Tachymeter

Er en skala på en kronograf som kan brukes til måling av fart, basert på å måle tiden du bruker på en kilometer.
Hvis du kjenner en strekning på en kilometer så starter du stoppeklokken idet du begynner kilometeren og stopper idet den er passert.  Har du f.eks. brukt 30 sekunder på strekningen, så ser du at sekundviseren peker på tallet 120 på tachymeterskalaen. Du har altså kjørt i 120 km/t.
Dette kan også brukes den andre veien.  Hvis du kjører jevnt i 70, så vil du ha kjørt 1 km når sekundviseren passerer 70 på tachymeterskalaen.

Time

Betyr ”tid”.  Alarm-time betyr vekketid, split-time betyr mellomtid o.s.v.

Trimatic

En betegnelse for tre teknologier som brukes i mekaniske ur fra Seiko; Diashock, Magic Lever og Spron.

U

Urverket

Et urverk er en mekanisme som driver en klokke. Urverket er oftest montert i en beskyttende kasse eller boks, og ligger i de fleste tilfeller gjemt bak en urskive. På en analog klokke driver urverket én eller flere visere som indikerer hva klokken er. Tradisjonelt er et urverk rent mekanisk konstruert, men i moderne tid blir ordet også brukt om forskjellige former for elektriske eller elektroniske innretninger.

V

Vanntetthet

IKKE VANNBESKYTTET
Hvis ”WATER RESISTANT” ikke er skrevet på baklokket, er uret ikke vanntett. Du bør da passe på at uret ikke blir vått eller fuktig.  Vann og fuktighet fører til at alt innvendig i uret skades eller ødelegges.  
Hvis uret blir vått, så bør uret leveres urmaker straks for kontroll.

VANNBESKYTTET (3 BAR)
Hvis ”WATER RESISTANT” er skrevet på baklokket, så er uret konstruert og produsert for å motstå opptil 3 BAR.  Dette betyr at det tåler tilfeldig sprut av vann og regn, men er ikke beregnet på bading og dusjing.

VANNTETT 5 BAR
Hvis WATER RESISTANT 5 BAR er skrevet på baklokket, så er uret konstuert og produsert for å motstå opptil 5 BAR.  Dette betyr at uret passer overflatesvømming, båtliv og dusjing.

VANNTETT 10 BAR
Hvis ”WATER RESISTANT 10 BAR” er skrevet påbaklokket, så er uret konstruert og produsert for å motstå opptil 10 BAR.  Dette betyr at uret passer til svømming og snorkeldykking, men ikke trykkluftdykking.

W

Water resistant

Hvis ”WATER RESISTANT” er skrevet på baklokket, så er uret konstruert og produsert for å motstå opptil 3 BAR.  Dette betyr at det tåler tilfeldig sprut av vann og regn, men er ikke beregnet på bading og dusjing.

Hvis det ikke står ”WATER RESISTANT” skrevet på baklokket, er uret ikke vanntett. Du bør da passe på at uret ikke blir vått eller fuktig.  Vann og fuktighet fører til at alt innvendig i uret skades eller ødelegges.  Hvis uret blir vått, så bør uret leveres urmaker straks for kontroll.

World time

Betyr verdenstid.  Med denne funksjonen kan du lese av tiden andre steder i verden.

Y

Yacht timer

Dette er en spesialklokke for folk som driver med seilsport. Det er forhåndsprogrammert med de forskjellige nedtellingstider som brukes i seilsport.